Poznaj smak QAFP

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP funkcjonuje od roku 2009, jako uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowy system jakości żywności i sukcesywnie rozwija się, zarówno pod kątem liczby certyfikowanych uczestników, jak i asortymentu objętego znakiem QAFP. Obecnie na rynku wyrobów wędliniarskich oferowana jest w sprzedaży duża ilość różnorodnych wędlin i przetworów mięsnych różniących się od siebie sposobem wytwarzania, składem, użytymi do produkcji surowcami.

Zgodnie z wymogami systemu standardami jakości QAFP objęte są wszystkie etapy produkcji począwszy od hodowli i żywienia zwierząt, poprzez ubój i przetwórstwo, a na magazynowaniu i sprzedaży skończywszy. Dzięki stosowanemu przez wytwórcę systemowi QAFP konsumenci otrzymują gwarancję, że w całym łańcuchu produkcyjnym nie wystąpiły żadne niekorzystne zjawiska, które negatywnie oddziaływałyby na jakość żywności, a na stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. To buduje markę polskiej żywności i wzmacnia konkurencyjność zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Pozycjonuje jednocześnie te produkty w segmencie premium, kierując uwagę konsumenta na jakość, a nie tylko cenę produktów.

Posiadanie systemu umożliwiającego identyfikację bezpośredniego dostawcy oraz bezpośredniego odbiorcy ich produktów jest niezwykle ważne. Takie standardy zapewniają, zabezpieczenie wyjątkowej jakość produktów mięsnych, a także pokazują szczególną troskę o dobrostan zwierząt. Restrykcyjne normy przekładają się bezpośrednio na walory gotowych produktów. Kupując produkty mięsne wytworzone w systemie jakości, klient ma pewność, że otrzyma produkt spełniający jego wymagania.
Szczegółowe informacje o systemie znajdziesz na stronie –www.qafp.pl

QAFP

Od hodowli po produkt końcowy – jak powstają wędliny QAFP

Hodowca certyfikowany

w systemie QAFP

Zakład ubojowy

QAFP

Zakład rozbiorowy

QAFP

Zakład przetwórczy

QAFP

KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA

Z CERTYFIKATEM QAFP

(do wyprodukowania 100g wyrobu zużyto 134g mięsa wieprzowego)

Charakterystyczny smak zawdzięcza czarnemu pieprzowi i kompozycji aromatycznych przypraw. Wyjątkowy aromat uzyskuje się dzięki procesom podsuszania, wędzenia i parzenia.

KIEŁBASA PODWAWELSKA

EKSTRA Z CERTYFIKATEM QAFP

(do wyprodukowania 100g wyrobu zużyto 115g mięsa wieprzowego)

Swój szczególny smak zawdzięcza podsuszaniu oraz obecności wyrazistych przypraw, takich jak sól pieprz i czosnek. Tradycyjna kiełbasa, średniorozdrobniona.

KIEŁBASA ŻYWIECKA

Z CERTYFIKATEM QAFP

(do wyprodukowania 100g wyrobu zużyto 111g mięsa wieprzowego)

Grubo rozdrobniona kiełbasa o wyjątkowym smaku nadanym w procesie wędzenia, parzenia i podsuszania oraz unikalnej mieszance przypraw.