O kampanii

Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP
Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” to kampania informacyjno – promocyjna dotycząca trzech produktów (kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha) wytwarzanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kampania realizowana jest przez Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. w konsorcjum z certyfikowanym hodowcą trzody chlewnej Ireneuszem Górą i będzie trwała od 24 marca 2017 roku do 23 maja 2018 roku. Działania w programie będą prowadzone na terenie całej Polski i w Irlandii Północnej.

Głównym celem programu „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” jest rozpowszechnienie wiedzy o wędlinach wytworzonych w systemie jakości QAFP, które pochodzą ze sprawdzonego surowca z wiarygodnej certyfikowanej hodowli, a także pogłębianie wiedzy na temat metod wytwarzania i wysokich standardów produkcji. Kampania ma charakter informacyjno – promocyjny i działaniem priorytetowym jest podkreślenie wyjątkowych walorów jakościowych wędlin wieprzowych wyprodukowanych w systemie QAFP.

Odbiorcami kampanii są dwie grupy docelowe:

  • Konsumenci – osoby powyżej 25 lat, zainteresowane tematyką kulinarną oraz zdrowym trybem życia, świadome, że wybór dobrych i sprawdzonych produktów spożywczych jest bezpośrednio powiązany ze stanem ich zdrowia i kondycją ich rodzin,
  • Blogerzy i Liderzy Opinii – osoby piszące i publikujące regularnie w Internecie i mediach społecznościowych, poruszające tematykę zdrowego żywienia, gotowania, czy trendów kulinarnych.

KONSORCJUM

Kampania „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” realizowana jest przez konsorcjum Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. i certyfikowanego hodowcę trzody chlewnej Ireneusza Górę.

Zakłady Mięsne „Łmeat–Łuków” S.A.
Zakłady Mięsne Łuków to jeden z najstarszych producentów wędlin w Polsce. Od ponad 40 lat wytwarza wyborne produkty, których smak zachwyca konsumentów na całym świecie. To, co czyni Zakład wyjątkowym, to bogate doświadczenie, wieloletnia tradycja oraz sprawdzone przez pokolenia receptury.
Początki Zakładu sięgają 1973 roku, kiedy to powstał Zakład należący do Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego. Wtedy uznawany był za jeden z największych w Europie. Dziś Zakład należy do grona największych polskich producentów wędlin oraz mięsa wieprzowego i wołowego. Sekret produktów Zakładu tkwi w regionalnych smakach i lokalnych recepturach pielęgnowanych od pokoleń.

Zakłady Mięsne ”Łmeat-Łuków” S.A. przystąpiły do systemu QAFP w 2013 roku w zakresie produkcji wędlin. W asortymencie certyfikowanych produktów są – kiełbasa żywiecka, kiełbasa krakowska sucha oraz kiełbasa podwawelska ekstra.

Ireneusz Góra to ceryfikowany w systemie QAFP hodowca trzody chlewnej. Już od 30 lat prowadzi tradycyjne, rodzinne gospodarstwo. Rocznie produkuje około 1100 sztuk trzody chlewnej. Do Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności przystąpił w 2012 roku w zakresie hodowli.

„Tak ważna w całym procesie hodowla ma bezpośredni wpływ na jakość mięsa – mówi hodowca. Dobrostan zwierząt nie jest wymysłem, a jakościowa pasza w hodowli ma kluczowe znaczenie, dlatego w paszy, której używam znajduje się 100 % zboża w dawce pokarmowej. W swoim gospodarstwie nie stosuje żadnych hormonów, antybiotyków ani stymulatorów wzrostu. System QAFP wymaga ode mnie, by osiągnąć najlepszy jakościowo produkt, muszę spełnić trzy najważniejsze warunki: genetyka, czyli odpowiedni dobór ras, jakościowa pasza oraz najlepsze warunki środowiskowe. Gospodarstwo objęte jest również cotygodniowym nadzorem lekarza weterynarii. Nasza dewiza to – codziennie dbamy o nasze zwierzęta”.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
System QAFP funkcjonuje od roku 2009, jako uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowy system jakości żywności i sukcesywnie rozwija się, zarówno pod kątem liczby certyfikowanych uczestników, jak i asortymentu objętego znakiem QAFP. Obecnie na rynku wyrobów wędliniarskich oferowana jest w sprzedaży duża ilość różnorodnych wędlin i przetworów mięsnych różniących się od siebie sposobem wytwarzania, składem, użytymi do produkcji surowcami.

QAFP jako krajowy system jakości żywności wspiera polskich hodowców, polskich producentów i polskie produkty, gwarantując konsumentom bardzo wysoką jakość wyrobów. System obejmuje wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, przetwórstwo, pakowanie, a na magazynowaniu i sprzedaży kończąc. Dzięki temu konsument ma gwarancję, że na jego stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. To buduje markę polskiej żywności i wzmacnia konkurencyjność zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Pozycjonuje jednocześnie te produkty w segmencie premium, kierując uwagę konsumenta na jakość, a nie tylko cenę produktów.

Certyfikowane produkty QAFP

KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA

Z CERTYFIKATEM QAFP

(do wyprodukowania 100g wyrobu zużyto 134g mięsa wieprzowego)

Charakterystyczny smak zawdzięcza czarnemu pieprzowi i kompozycji aromatycznych przypraw. Wyjątkowy aromat uzyskuje się dzięki procesom podsuszania, wędzenia i parzenia.

KIEŁBASA PODWAWELSKA

EKSTRA Z CERTYFIKATEM QAFP

(do wyprodukowania 100g wyrobu zużyto 115g mięsa wieprzowego)

Swój szczególny smak zawdzięcza podsuszaniu oraz obecności wyrazistych przypraw, takich jak sól pieprz i czosnek. Tradycyjna kiełbasa, średniorozdrobniona.

KIEŁBASA ŻYWIECKA

Z CERTYFIKATEM QAFP

(do wyprodukowania 100g wyrobu zużyto 111g mięsa wieprzowego)

Grubo rozdrobniona kiełbasa o wyjątkowym smaku nadanym w procesie wędzenia, parzenia i podsuszania oraz unikalnej mieszance przypraw.

Informacje o finansowaniu

Kampania jest realizowana w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałania 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”.