Jak wybrać wysokojakościową paszę dla bydła?

Właściwe żywienie bydła ma ogromny wpływ na jakość mięsa, które trafia do sprzedaży. W przypadku krów mlecznych, właściwa pasza decyduje o jakości mleka. Wybór należytej paszy nie jest zadaniem łatwym, biorąc pod uwagę, jak wiele rodzajów pasz jest obecnie dostępnych na rynku. Wyróżniamy pasze objętościowe, suche oraz treściwe. W jaki sposób możemy dostosować żywienie zwierząt do indywidualnych potrzeb hodowlanych?

Pasze objętościowe soczyste

To bardzo ważna kategoria żywności dostarczanej przeżuwaczom. W przypadku naturalnego chowu, bydło pozyskuje tę paszę w sposób naturalny w formie zielonki. Jest to zbiór wszelkich roślin dostępnych na okolicznych łąkach oraz pastwiskach. Szczególnie cenne są zielonki bogate w białka koniczyny oraz zioła odpowiedzialne za lepszą perystaltykę jelit oraz działanie narządów wewnętrznych, np. babka lancetowata, krwawnik pospolity, mniszek lekarski).

W gronie pasz objętościowych soczystych znajdziemy trzy inne klasyfikacje: kiszonki pozyskiwane na drodze fermentacji roślin, okopowe zawierające w swoim składzie warzywa, takie jak np. marchew czy buraki, a także produkty uboczne przemysłu spożywczego, czyli wysłodki buraczane, melasę, pulpę ziemniaczaną. Najcenniejszą paszą w tej kategorii są bez wątpienia naturalne zielonki. Żywienie zwierząt hodowlanych z pomocą tej paszy pozwala zachować je w lepszym zdrowiu, a także zadbać o wysokie wartości odżywcze produkowanego mleka oraz mięsa.

Pasze objętościowo suche

W tej kategorii mamy do wyboru dwa rodzaje paszy: siano oraz słomę. Wyższe jakościowo jest oczywiście siano, czyli wysuszone zielonki, które mogą być składowane miesiącami bez utraty wartości odżywczych. Siano to absolutna podstawa, gdy żywienie zwierząt prowadzone jest zimą, gdy w grę nie wchodzi naturalne wypasanie na łące lub pastwisku. W przypadku braku siana można wykorzystać słomę. Jest ona znacznie gorsza pod względem wartości energetycznej, ale pełni ważną rolę w procesie stymulacji przebiegu trawienia pobudzając ważny mechanizm przeżuwania.

Pasze treściwe

W procesie żywienia zwierząt warto sięgać także po pasze treściwe, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą. W tej kategorii wymienimy trzy rodzaje pasz: ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych oraz śruty poekstrakcyjne. Naturalne ziarna zbóż, szczególnie pszenicy oraz żyta, są wyjątkowo bogate w białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania bydła. Nasiona roślin strączkowych dostarczają białka, fosforu oraz potasu. Należy jednak bardzo ostrożnie dawkować tę paszę, ponieważ w dużych ilościach powoduje ona wzdęcia żwacza. Śruty poekstrakcyjne są mniej bogate w minerały, jednak wciąż stanowią pożywne źródło białka.

Jakie korzyści oferuje jakościowe żywienie zwierząt?

Wybór lepszych jakościowo pasz wiąże się oczywiście z większymi wydatkami, jednak pozwalają uzyskać docelową jakość produktów spożywczych. Różnicę można zauważyć smakując mięso z naturalnej hodowli oraz porównując je z hodowlami masowymi. Stosowanie niskiej jakościowo paszy znacznie ogranicza wartości odżywcze mięsa oraz zwyczajnie pogarsza jego smak. To samo tyczy się mleka oraz jaj w przypadku hodowli kur.

Warto zadbać o dobrze zbilansowane żywienie w trosce o wyższy poziom zdrowia zwierząt. Stosowanie gorszych pasz bardzo często prowadzi do wystąpienia wielu zaburzeń oraz chorób typowych dla bydła. Oszczędzanie na żywności dla zwierząt jest zatem bardzo krótkowzroczne, ponieważ wcześniej czy późnej prowadzi do poniesienia dodatkowych kosztów związanych z korzystaniem z usług weterynarza.