19.02.2018

Kiełbasy: krakowska sucha, żywiecka i podwawelska ekstra zdobyły uznanie w irlandzkim Cooks Academy

Pokaz w irlandzkim Cooks Academy już za nami. Kulinarne spotkanie z przedstawicielami branży HoReCa w Irlandii spotkało się z ogromnym zainteresowaniem, a kampanijne kiełbasy zdobyły uznanie przybyłych gości.

19 lutego o godzinie 12:00 mieliśmy okazję rozpocząć krótką, choć intensywną przygodę z irlandzkim światem kulinarnym. Przedstawiciele branży HoReCa, handlowcy i restauratorzy, zaszczycili nas swoją obecnością na pokazie kulinarnym w Cooks Academy, gdzie mieliśmy okazję zaprezentować produkty kampanii „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”.

W ramach pokazu kulinarnego w Cooks Academy przygotowano menu degustacyjne z wykorzystaniem trzech wspomnianych produktów. Czego mogli spróbować goście? Specjalnie na tę okazję kucharz skomponował wyjątkowy przepis na podpłomyk z mąki i tłuszczu z kiełbasą żywiecką i pastą jajeczną z musztardą, sałatą masłową i ogórkiem kiszonym. Zaserwowano także pieczone kiełbasy: podwawelską ekstra i krakowską suchą. Kucharz opowiedział o systemie QAFP i o tym, jak istotny jest certyfikat w przypadku kampanijnych produktów. Ze strony gości padło wiele pytań o smak kiełbas i różnice między trzema produktami z certyfikatem QAFP. Wyjaśniając, kucharz podkreślił różnice między kiełbasami, wskazując przede wszystkim na wykorzystanie wysokiej jakości surowca i trzy różne skrupulatnie dobrane mieszanki przypraw, które w procesach: podsuszania, wędzenia i parzenia wydobywają aromat i wyjątkowy smak produktów.

Główny cel pokazu, jakim było rozpowszechnienie wśród irlandzkich odbiorców wiedzy o kampanijnych wędlinach został osiągnięty. Cieszymy się, że mogliśmy spotkać się z tak liczną grupą przedstawicieli sektora HoReCa w Dublinie i że pełne jakości kiełbasy: krakowska sucha, podwawelska ekstra i żywiecka, znalazły uznanie zagranicznych pasjonatów kulinarnych.