04-10.09.2017

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie już za nami!

O Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie wie chyba każdy, kto interesuje się jakością i dobrym smakiem. Kiełbasy: żywiecka, krakowska sucha i podwawelska ekstra były jednym z bohaterów ostatnich dni Festiwalu, obok koncertów włoskich artystów czy pokazów kulinarnych.

Europejski Festiwal Smaku to 9. edycja wyjątkowych spotkań na Lubelszczyźnie. Tegoroczny program zaplanowano na 6 dni, w terminie 4-10 września i wypełniono go po brzegi smakiem, jakością i licznymi atrakcjami dla odwiedzających. Jak stwierdzili organizatorzy, ten rok przyniósł najwięcej zaskoczeń kulinarnych i największą liczbę zainteresowanych. Blisko sto tysięcy przechodniów, którzy chcieli poznać tajniki dobrej kuchni i rozwoju lokalnej gastronomii, to dowód na to, że Europejski Festiwal Smaku stworzono z sercem.

Tegoroczna, włoska edycja „Italia” to według organizatorów film – fotografia – literatura – muzyka – teatr – sztuka, a także liczne pokazy kulinarne, laboratoria smaku, instalacje i strefy jarmarku. To także najwyższej jakości produkty, takie jak kiełbasy: podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha. Dwóch kucharzy serwowało przepyszne dania, bazujące na trzech rodzajach promowanych produktów. Stoisko promocyjne wskazywały hostessy z naręczem toreb i innych gadżetów promocyjnych. Miały za zadanie informować o walorach smakowych promowanych produktów i o tym, jak istotny jest proces produkcji kiełbas. Tłumaczyły, że kiełbasy wykorzystane w degustacji zawdzięczają swój wyjątkowy smak wysokiej jakości surowca, z którego są zrobione i że ten pochodzi z certyfikowanych hodowli. I tutaj nie zabrakło opinii przechodniów, którzy degustowali przygotowanych dań. „Fantastyczne połączenie! Nie miałam pojęcia, że z kiełbas można przygotować tak wykwintne dania” – stwierdziła mieszkanka Lublina. „Kiełbasa jest naprawdę dobra, czuć jakość, o której Panie tak opowiadają” – dodał turysta, który przyjechał specjalnie na Festiwal.

Europejski Festiwal Smaku zakończył się mocnym akcentem. Ostatniego dnia mieliśmy okazję uczestniczyć w kolejnej edycji Latających Talerzy, by później udać się na Koncert Thomasa Grotto na Placu Po Farze. To kolejne wydarzenie, które przyniosło nam wiele radości i przekonało nas o tym, że kiełbasy z Łukowa zdobywają uznanie Polaków. I tak, jak my stawiamy na najwyższą jakość produktów, tak Europejski Festiwal Smaku w Lublinie wybiera starannie wystawców, z którymi stale współpracuje.

Cieszymy się, że byliśmy częścią tak profesjonalnego wydarzenia i liczymy na to, że nasze produkty zapadły odwiedzającym w pamięci. Rynek w Lublinie wrócił do codzienności, a my przygotowujemy się do kolejnych ważnych wydarzeń na mapie jakości z kampanijnymi kiełbasami.